Izklopi prednalaganje
Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! *** Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! ***

Novice

Kako povrniti kondicijo in zdravje po covidu-19
Zdravje privoščimo in želimo tako sebi, kot vsem, ki nam nekaj pomenijo. Želimo si ga zato, ker je osnovni pogoj za srečno, izpolnjeno življenje, uspeh in izvajanje aktivnosti, ki nas veselijo. 

V zadnjem času je življenje po ustaljenih tirih in vzdrževanje zdravja, kondicije in notranjega duševnega ravnovesja vedno težje. V naša življenja so vstopila nova pravila, stiske bližnjih ali celo nas samih, pri nekaterih pa tudi finančne skrbi, ki jih je povzročila pandemija covida-19. Vsakodnevno spoznavamo nove in nove obraze te bolezni. Resnost in obseg pandemije covid-19 je ustvarila dodatne osebne pritiske in bremena, ki iz dneva v dan močno vplivajo na vse nas. Pojavljajo se tako negativni vplivi na zdravje in zapleti pri tistih, ki so bolezen preboleli, kot tudi psihosocialne težave v celotni populaciji. 

Pri številnih prebolevnikih se tudi po okrevanju kažejo dolgotrajne posledice izražene v dihalnem, srčno-žilnem, mišičnem in nevrološkem sistemu ter na psihološkem področju. To so:
- Utrujenost, pomanjkanje energije,
- Bolečine in šibkost v mišicah,
- Motnje spomina, razpoloženja, pozornosti,
- kratka sapa, bolečine v prsnem košu, občutek težkega dihanja,
- Težave s spanjem,
- Anksioznost, depresija, razdražljivost, 
- Glavoboli,
- Občutljivost prebavnega trakta,
- Motnje metabolizma, izguba ali pridobivanje telesne mase,
- Kožni izpuščaji,
- Poslabšanje že prej obstoječih kroničnih bolezni.

Da bi zmanjšali in obvladovali dolgotrajne posledice covida-19 na zdravje je pri obravnavi posameznika nujen čim zgodnejši celostni pristop. 

V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Izola prebolevnike ali njihove svojce (brezplačno) opolnomočimo do te mere, da ponovno izvajajo vse aktivnosti v vsakdanjem življenju kot pred boleznijo. Program obravnave zajema teme z naslednjih področij: 
- TELESNE DEJAVNOSTI (povrnitev gibalnih sposobnosti in telesne pripravljenosti), 
- PREHRANSKEGA SVETOVANJA (prehrana pri krepitvi imunskega sistema),
- PSIHOLOŠKE PODPORE (strokovna pomoč za izboljšanje duševnega zdravja).

Namen obravnav je izboljšati kakovost posameznikovega življenja z individualnim pristopom, ki je ključen pri uspešnem okrevanju. S primerno pripravo in izvajanjem prilagojenih obravnav pozitivno vplivamo na zdravstveni izid posameznika in njegovo kakovost življenja po prebolelem covidu-19. 
Vse, ki potrebujete pomoč vabimo, da se oglasite v Centru za krepitev zdravja, na voljo smo na telefonski številki 070 644 443 in na elektronskem naslovu ckz@zd-izola.si. 
Pri obravnavi sodeluje celoten tim Centra za krepitev zdravja: medicinska sestra, dietetik, fizioterapevt, kineziolog in psiholog. 

Pripravila:
Vodja CKZ, Taja Benčič Ribarič, mag. diet. 
Kineziolog, Matija Maršič, dipl. kin.