Izklopi prednalaganje

Novice

Na Lonki v Izoli je v soboto, 11. maja 2019, od 8. do 12. ure potekala prireditev Dan zdravja, ki ga že tradicionalno organizira

Center za krepitev zdravja ZD Izola. Prireditev si je ogledal tudi župan Občine Izola Danilo Markočič.

Strokovni tim Centra za krepitev zdravja je tam predstavil Program za krepitev zdravja in udeležence usmeril v brezplačne delavnice. Prireditev je bila zdravju naklonjena tudi s pestro ponudbo izdelkov in aktivnosti. Mimoidoči, več kot 100 udeležencev, so se preizkusili tudi v hoji na dva kilometra, ki je namenjena vsem, ki bi radi preverili svojo telesno zmogljivost, še zlasti onim, ki imajo prekomerno telesno maso ali pa so nezadostno telesno dejavni.

Na podlagi rezultata so udeležencem svetovali ustrezno telesno dejavnost in vrste vadbe, ki lahko izboljša njihovo počutje in zdravje. Brezplačno so opravili meritve krvnega sladkorja, krvnega tlaka in holesterola ter analizo telesne sestave. Potekalo je tudi testiranje funkcionalnih sposobnosti. Analize gibanja in meritve funkcionalnih sposobnosti so opravljali študentje aplikativne kineziologije s Fakultete za vede o zdravju Izola. Možen je bil tudi praktičen poizkus tehnik sproščanja z zvočnim posnetkom.

Na sami prireditvi so svoje aktivnosti in storitve predstavili tudi Medgeneracijski center Izola, Vanja Rogač, Iztok Jančar, DIAFIT d.o.o., Društvo za osteoporozo, SIMPS, Vanja Rogač, OZRK Izola, Vodene vadbe Erika, Medvital d.o.o., Tosama, Trije lovci, Turistično in kulturno društvo Šparžin, Vina Božič, FVZ, dietetika.

»Kljub kislemu vremenu smo bili več kot navdušeni z obiskom ljudi, kateri so nam dali potrditev, da še naprej ustvarjamo prireditve, ki bodo pripomogle k ohranjanju in krepitvi zdravja ter preprečevanja neenakosti v zdravju ljudi v občini Izola. «Vsi si želimo dolgo in zdravo živeti, a ob poplavi različnih informacij danes marsikdo sploh ne ve več kako poskrbeti za zdravo življenje in dobro počutje. Katere so torej tiste zdrave navade, zaradi katerih bomo tudi v pozni starosti čili in polni energije? Kaj odloča o tem, kakšno bo vaše zdravje - kaj lahko storite vi? Vsi vemo, da se je treba gibati. Zdrav življenjski slog je osnova za zdravje. Tak slog obsega zdravo prehrano, telesno aktivnost, opustitev nezdravih življenjskih navad in izogibanje stresu. Življenjski slog je postajal čedalje bolj nezdrav. Vse to je pustilo posledice tudi na zdravju. Hvala vsem, ki ste se tradicionalne prirediva udeležili in tako dokazali, da vam ni vseeno za vaše zdravje. Naše življenje je veliko lepše, če skrbimo za naše zdravje, zato vas Center za krepitev zdravja vljudno vabi, da jih obiščete,« nam je po zaključeni prireditvi povedala Taja Benčič Ribarič, mag. diet., vodja CKZ ZD Izola.


IMG 9542  
IMG 9620


IMG 9526
IMG 9587