Izklopi prednalaganje

Novice

V letu 2019 Združenje za hipertenzijo pod okriljem Svetovne lige za hipertenzijo in Mednarodnega združenja za hipertenzijo načrtuje akcijo Globalnih meritev krvnega tlaka – »MESEC MERITEV MAJ 2019«, s katero želijo izmeriti krvni tlak kar največjemu številu prebivalcev po celem svetu. Tudi v Zdravstvenem domu Izola so se pridružili akciji in v ta namen 17. maja 2019 organizirali brezplačne meritve krvnega tlaka v avli Zdravstvenega doma Izola Odzvalo se je 53 ljudi.

Visok krvni tlak ali hipertenzija je kronična bolezen sodobnega človeka in dosega razsežnosti globalne epidemije.

Spremlja jo vzdevek "tihi ubijalec", saj se je bolniki pogosto sploh ne zavedajo, nezdravljena pa lahko povzroči zelo resne posledice, kot so srčni ali možganski infarkt ter odpoved srca in ledvic. O hipertenziji ali zvišanem krvnem tlaku govorimo, kadar so vrednosti krvnega tlaka stalno povečane in presegajo 140/90 mm Hg. Z zvišanjem krvnega tlaka za 20/10 mm Hg se tveganje za bolezni srca in žilja podvoji.

Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu poglavitni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti.

Po podatkih svetovnega združenja za hipertenzijo ima povišan krvni tlak že vsak četrti človek (skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi), v Sloveniji pa že skoraj vsak drugi odrasel, bolezen pa se vedno pogosteje pojavlja tudi pri mladostnikih. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar. Kar pomeni, da je okoli 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem ali doživijo nenadno smrt. Brez zdravljenja se možnost za možgansko kap poveča za sedem krat.

V Sloveniji možgansko kap doživi okoli 4400 ljudi na leto, okoli 2100 jih umre.

Še pogostejša je invalidnost. Dolgotrajno povišan krvni tlak je tudi vzrok za okvare srca, ki se prav tako lahko končajo usodno. Akutni koronarni sindrom doživi okoli 5000 bolnikov na leto, približno 700 jih umre. Po vsem svetu hipertenzija vsako leto terja 10 milijonov življenj.


IMG 9963    

    
IMG 9974
  IMG 9977