Izklopi prednalaganje
Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! *** Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! ***

Novice

Reševalna služba slovenske Istre (RSSI) Zdravstvenega dom Izola je po lanskoletnem testnem obdobju reševalcev na kolesih, ki je potekalo od 15. avgusta do 30. septembra 2018, z namenom preizkušanja ideje, letos pristopila k izvajanju pilotskega projekta.

Z njim se želimo približati občanom in obiskovalcem ter znotraj možnosti v času večje obremenitve sistema Nujne medicinske pomoči (NMP) dodati še eno, sicer enostavno, a uporabno obliko izvajanja te službe. Letos se pilotski projekt reševalcev na kolesih izvaja in sicer ob sobotah, od poldneva naprej, na območju Izole. Pomagamo na območju od Simonovega zaliva do avtokampa. Tu je tudi največja potreba, pravijo naše izkušnje. Omejiti smo morali območje delovanja zaradi fizičnih omejitev kolesarjev in koles samih. V ekipi na terenu sta vedno po dva kolesarja reševalca. Eno kolo je opremljeno z defibrilatorjem ter opremo za sprostitev dihalnih poti in oživljanje. Drugo kolo pa z obvezilnim materialom in drugim podobnim. Spremlja ju dispečer zdravstvenega dispečerskega centra RSSI in ju kot vse ostale time nujne medicinske pomoči aktivira ter usmeri na mesto intervencije.

Z izvedbo ideje zdravstvenih reševalcev na kolesih želimo Reševalna služba slovenske Istre in Zdravstveni dom Izola slediti modelom nekaterih večjih mest, kjer predvsem v času poletne turistične sezone na tak način zagotovimo prisotnost strokovnih služb na površinsko omejenih in lokacijsko težje obvladljivih lokacijah, kjer je prisotnih več ljudi, kot so na primer mestna jedra. V RSSI ocenjujemo, da je prav Izola glede na površino, teren in dostopnost določenih delov mesta, ustrezna za takšen projekt. Eden od ciljev projekta kolesarjev reševalcev je namreč tudi ta, da z ustreznim pristopom in opremo oskrbimo tista stanja za katera ni nujno potreben prihod reševalnega vozila a do pacienta je potrebno priti in ga oskrbeti. Če tega tima ne bi bilo bi moralo na lokacijo prispeti reševalno vozilo. Bilo bi zasedeno, v primerih, ko pa je intervencija ekipe potrebna so kolesarji – reševalci, če so v bližini, še en vmesni člen, ki skrajša odzivni čas. Gre za sistem, ki ima lahko pod strokovno ustrezno koordinacijo dobre rezultate.

Verjamemo, da se bo v bodoče ob razbremenitvi sistema NMP pokazal še kak pozitiven učinek pričetka izvajanja projekta. Verjamemo tudi, da bomo uspeli dokazati, da smo profesionalni reševalci "uporabni" tudi, ko prikolesarimo in, da bo projekt naslednje poletje širše podprt. Stroške sanitetnega materiala pokriva izolski Zdravstveni dom. Kolesa, pridobljena lani, tudi letos servisirajo sponzorji.

Želja za nadaljnje delo so električna kolesa

Z njimi bi povečali učinkovitost in s tem tudi razširili območje izvajanja te dejavnosti. Že ena uspešna intervencija lahko pomeni povrnitev investicije in stroškov delovanja take službe, ki bi za Izolo bila velika pridobitev. Prav tako tudi letos nadaljujemo z iskanjem sponzorjev, saj je naša želja zagotoviti nadaljnje učinkovito delo in električna kolesa.

Zahvaljujemo se vsem, ki so lani omogočili pričetek projekta in širši javnosti za podporo ideje. Upamo na čim več prijaznih srečanj z vsemi našimi občani in gosti, ter čim manj intervencij.

IMG 8370
IMG 8380
  IMG 8397 01  IMG 8404 001 
IMG 20180817 105842   IMG 20190720 125905