Izklopi prednalaganje
Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! *** Ob znakih prehlada ali drugega nalezljivega obolenja obvezno uporabite masko! **** In presenza di segni di raffreddore o di altre malattie infettive, è obbligatorio indossare la mascherina! ***

Novice

Izola, 11. julij 2019 – Na promenadi Sončnega nabrežja pred občinsko stavbo Občine Izola se je pravkar zaključila slovesnost, na kateri so bili pobudniku projekta Prostofer Izola predani ključi novega avtomobila, namenjenega za brezplačne prevoze starejših občanov.

Na današnji dan, ko občina Izola praznuje svoj praznik, je Izola bogatejša za novo, težko pričakovano storitev za starejše občane. V okviru projekta Prostofer, ki je ena izmed aktivnosti humanitarnega zavoda za boljšo kakovost življenja starejših Zlata mreža, je Občina pričela z izvajanjem brezplačnih prevozov.

Prevozi so namenjeni predvsem starejšim občanom za zagotavljanje dostopnosti do javnih storitev v krajih in ob časih, ko tradicionalne oblike javnega prevoza niso zadovoljive. »Vesel sem, da ste se odločili za vključitev v Zlato mrežo tudi v Izoli. Prostofer rešuje življenjske stiske in omogoča bistveno večjo vključenost starejših ljudi,« je poudaril Miha Bogataj, direktor zavoda Zlata Mreža.

Podžupan Vlado Marič je današnjo pridobitev ocenil kot velik korak, saj bo vozilo služilo predvsem tistim starejšim, ki se dogodka niso mogli udeležiti. Zahvalil se je vsem prostovoljcem, ki že sodelujejo v projektu ali bodo v njem sodelovali v prihodnje. »Za vozilo je poskrbela Občina Izola s proračunskimi sredstvi z enim samim razlogom, da bi koristilo tistim, ki ga potrebujejo,« je še poudaril podžupan. Srečku Langeršku, prostovoljcu in pobudniku projekta Prostofer Izola je predal ključe novega avtomobila, slednji pa je ekipo prostovoljcev, ki so sodelovali in pomagali pri uresničitvi projekta odpeljal na prvo vožnjo. Z njim so bili občinska svetnica Katica Gužič, predsednica Društva upokojencev Jagodje-Dobrava Jožica Radujko, predsednik Društva upokojencev Alojz Pečan in letošnja občinska nagrajenka Anica Adamič. Skupina prostovoljcev že danes pričenja z uvajanjem v delo na projektu.

Prostofer je skovanka iz besed prostovoljni in šofer


Gre za trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Projekt je namenjen starejšim osebam, ki nimajo možnosti za uporabo osebnega vozila, javni potniški promet pa je zanje zaradi cenovne nedostopnosti in slabe mreže neuporaben. V okviru projekta se starejši povezujejo s starejšimi aktivnimi vozniki, ki so v prostem času pripravljeni pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo.

Novo vozilo bo primarno namenjeno za prevoz občanov in občank do zdravstvenih in javnih ustanov, ki se nahajajo na območju občine Izola, izjemoma pa tudi do omenjenih ustanov v sosednjih občinah Koper, Piran in Ankaran. V kolikor bo na razpolago tako vozilo kot prostovoljec in ne bo povpraševanja po prevozih do zdravstvenih in javnih ustanov, se lahko opravijo prevozi upravičencev tudi za obisk trgovine in drugih storitvenih dejavnosti ter za namene družabnega življenja, kot na primer prevoz do Medgeneracijskega centra Izola.

Vozilo ima prostorno notranjost, ki bo nudila starostnikom udobno vožnjo in nekoliko višje sedeže, ki bodo omogočali lažji vstop in izstop iz vozila. Prevozi niso namenjeni nepokretnim ali hudo bolnim osebam, saj prostovoljci za delo z njimi niso usposobljeni.

Postopek naročanja na brezplačni prevoz starejših občanov


Starejši občani, ki ne vozijo sami in imajo slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi, imajo nižje mesečne prihodke in nimajo sorodnikov, ki bi jim nudili prevoz, lahko odslej pokličejo na brezplačno telefonsko številko 080 10 10. Klicni center bo deloval vse dni v tednu, 24 ur na dan, prevoz pa bo potrebno naročiti vsaj dva dni pred želeno storitvijo. Prevozi se bodo opravljali ob delavnikih med 7. in 19. uro, med vikendi in prazniki pa izjemoma, le za zdravstvene potrebe.

Koordinator projekta bo skrbel za mrežo prostovoljnih voznikov in organizacijo prevozov ter vsakemu občanu podal podrobnejša navodila glede prevoza. Na brezplačno telefonsko številko lahko pokličejo tudi vsi, ki želijo postati prostovoljni šoferji.

Program dogodka sta s pesmijo popestrili mladi pevki Glasbenega izobraževanja Cirque.

FOTO: Breda Krajnc

IMG 7918  IMG 7921

IMG 7940 01  IMG 7956

IMG 7972 01