Izklopi prednalaganje

Novice

Dvanajstega javno dostopnega, četrtega na podeželju, so v sredo, 12. junija 2019, ob 11.00 uri postavili pred Picerijo Fuoriseria na Šaredu 28 d, Izola.

Z nameščanjem defibrilatorjev na javno dostopna mesta želijo, da čim več ljudi izve kje poiskati ta aparat v primeru kritičnih trenutkov. 
Srčno-žilne bolezni so v razvitem svetu - tudi v Sloveniji, že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Žal največ smrti in dolgotrajne prizadetosti človeka povzroča tudi srčni infarkt in ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.
Ob tej priložnosti je Lucia May iz podjetja Star 2000 pripravila kratko predstavitev delovanja in uporabe aparata. Predstavitve se je udeležil tudi župan Občine Izola Danilo Markočič, podžupan Vlado Marič, predsednik Koronarnega društva Slovenske Istre Ladislav Poherc (donator), predsednik KS Korte Edvard Kleva, direktor Komunale Denis Bele, občinski svetniki in svetnice.
Občina Izola od leta 2013 sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto in tako je bilo doslej kot rečeno postavljenih že 12 defibrilatorjev.
Pobudnik projekta je Koronarno društvo Slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola. 
»Vsak dodatni defibrilator, ki ga postavimo na izbrane lokacije tako v mestu kot na podeželju, je velika pridobitev tako za naše občane kot za obiskovalce in vesel sem, da smo ga tokrat postavili na Šaredu,« je ob postavitvi že četrtega defibrilatorja na podeželju povedal župan Danilo Markočič. Tako župan kot Ladislav Pevnik, predsednik Koronarnega društva slovenske Istre, sta na dogodku poudarila, da je širjenje mreže aparatov za reševanje človeških življenj ključna v upanju, da aparati nikoli ne bodo uporabljeni.

Prvi defibrillator je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, poleg Mlinčka na izolski tržnici in v Cetorah ter na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah. Občina Izola pa ima v uporabi tudi prenosni defibrilator, ki ga imajo občinski redarji vedno na razpolago v službenem avtu. V prihodnje pa načrtujejo še dodatne postavitve in usposabljanje širše javnosti. Mreža javno dostopnih defibrilatorjev je pod nadzorom Zdravstvenega doma Izola. Pomembno vlogo pri izobraževanju imajo tudi Krajevne skupnosti, ko pripravljajo letne programe aktivnosti na tem področju. 
Zaslugo za postavljen defibrilator na Šaredu gre pripisati predvsem tudi Aleksiju Skoku, saj so z njegovo pomočjo pridobili donatorja, ki je sofinanciral omarico in AED. Za rešitev človeka ob srčnem zastoju sta pomembna dva pogoja: Prvi pogoj je v prvih nekaj minutah navzočnost nekoga, ki avtomatski defibrillator zna uporabljati. Drugi pogoj je, da je aparat v bližini, ko lahko tisti, ki pomaga, z električnim sunkom “resetira” srce.

Vsaka zamujena minuta pomeni deset odstotkov zmanjšanja možnosti za rešitev človeka.

FOTO: Breda Krajnc

IMG 4435  

IMG 4453  

IMG 4472  

IMG 4484  

IMG 4507  

IMG 4521  

IMG 4535

IMG 4540