Izklopi prednalaganje

Novice

Na letošnjem tekmovanju so sodelovale skoraj vse slovenske osnovne šole. Bilo jih je kar 752, med njimi tudi šole oziroma zavodi za otroke s posebnimi potrebami. Otroci radi tekmujejo, a so še raje nagrajeni za svoje uspehe, zato so letošnjemu generalnemu sponzorju GSK d.o.o., neizmerno hvaležni, saj je bogato nagradil okrog 19.500 učencev 752 zmagovalnih razredov iz 752 šol ter posebej še 9 regijskih zmagovalcev in NAJ razred Slovenije, ki je letos postal 3.a OŠ Gorišnica iz štajerske regije.

Dogodek so s svojo prisotnostjo počastil tudi podpredsednica Stomatološke sekcije SZD Sanda Lah Kravanja, dr. dent. med., spec, podpredsednik Zdravniške zbornice Slovenije Krunoslav Pavlović in delegacija generalnega sponzorja GlaxoSmithKline-a. Prišli so tudi specialni goste iz Ministrstva za zdravje Republike Hrvaške in iz Zavoda za javno zdravje Republike Hrvaške, saj si RH prizadeva, da bi podoben projekt stekel tudi pri njih. V Estoniji pa so letos že uspešno zaključili prvo leto tekmovanja. Vsi so prisrčno pozdravili zbrane in prireditvi s svojo prisotnostjo zanesljivo vtisnili poseben pečat. Prireditev se je zaključila z veliko zabavo za skoraj 3.000 udeležencev z nastopom akrobatske skupine Dunking Devils in glasbene skupine Čuki.

Dobro utečen preventivni program

Tekmovanje za čiste zobe ob zdravi prehrani je med slovenskimi osnovnošolci že dobro utečen preventivno naravnan program. Izjemno uspešno tekmovanje, ki je veliko pohval prejelo tudi v mednarodnih krogih, so na vseslovenski ravni prvič izvedli v šolskem letu 1983/84, ko je na njem sodelovalo 34 šol, letos pa kar 752. Namen omenjene akcije je spodbujanje učencev k rednemu umivanju zob in jih preventivno vzgajamo, da razvijejo odnos in odgovornost do lastnega zdravja. Program podpirajo Ministrstvo za zdravje, Stomatološka sekcija Slovenskega zdravniškega društva in Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025. Avgusta 2017 na generalni skupščini Svetovne zobozdravstvene organizacije v Madridu je tekmovanje prejelo prestižno nagrado FDI SMILE AWARD 2017 kot najboljša inovativna preventivna akcija na svetu, v mesecu februarju 2018 pa tudi posebno priznanje revije Medicina danes za velik doprinos k boljši ustni higieni naših šolarjev.

5. razred OŠ Vojka Šmuc enote Korte zmagovalec Obalno-kraške regije

Med 9. regijskih zmagovalcev sodi tudi 5. razred z učiteljico Barbaro Makuc iz OŠ Vojka Šmuc enote Korte, ki so si tako prislužili obisk zaključne prireditve. OŠ Vojke Šmuc-Enota Korte v Obalno- kraški regiji v kateri je 8 občin: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Izola, Koper, Piran in Sežana, so zbrali najvišje število točk.

Na OŠ Vojka Šmuc enote Korte so tekmovali učenci od 1. do 5. razreda. Enkrat mesečno je bila izvedena kontrola čistosti njihovih zob, ki jo je izvajala Jerica Cverle, zobna asistentka ter koordinatorka za otroke in mladostnike ter vzgoje za ustno zdravje, Marina Čok. Skozi celo leto je nenapovedano preverjala, kako pridni in uspešni so pri umivanju zob. Učenci so se trudili za lep in zdrav nasmeh ter pridno zbirali točke in na koncu bili nagrajeni s priznanjem. Nad tekmovanjem v Obalno- kraški regiji pa bdi Barbara Jelen, pedontologinja.
Vsem učencem za lep uspeh iskreno čestitamo ter jim želimo, da bi še naprej tako redno in zavzeto skrbeli za svoje zobe.


  GSK cisti zobki 2019 219

  IMG 3384 01
 
  GSK cisti zobki 2019 220